Veerse Toren in de steigers: bouw hotel officieel gestart

Door BN DeStem Nieuws | 04 april 2025

RAAMSDONKSVEER - Bram Polak raakte als tiener verknocht aan de Veerse Toren. Nu maakt hij zijn droom waar en geeft hij de iconische toren bij knooppunt Hooipolder een nieuwe bestemming. ,,Hij symboliseert de band met mijn vader.”

Wie regelmatig over de A59 langs Hooipolder rijdt, kan het niet zijn ontgaan: de watertoren van Raamsdonksveer staat in de steigers. Het rijksmonument uit 1925 wordt gerestaureerd en is straks de blikvanger van een nieuw hotel.

,,Ik was 12 toen ik voor het eerst in de watertoren kwam en was gelijk onder de indruk”, vertelt eigenaar Bram Polak (49) op het inmiddels kale terrein naast de Veerse Toren. Dat gevoel deelt hij met zijn vader David Polak, die eind jaren 80 als een blok viel voor de verwaarloosde watertoren. ,,Mijn vader vond de toren prachtig. Het is een unieke plek met cultuur en historie. Bovendien is het een heel herkenbaar gebouw. Iedereen die een keer langs knooppunt Hooipolder is gereden, kent de toren.”


Eigenaar Bram Polak (l) en Hans Wibbens van Postillion Hotels bij de Veerse Toren. © Jules van Iperen/Pix4Profs


De 44 meter hoge watertoren werd vanaf 1970 niet meer gebruikt en zou gesloopt worden. Toch gebeurde dat niet. Het pand stond ruim vijftien jaar leeg en werd door junks en zwervers gebruikt als slaapplek. De toren was in slechte staat en daarom kon David hem voor slechts één gulden overnemen. ,,Maar daarvoor moest hij wel beloven dat hij de toren in elk geval tot 2026 in stand zou houden.”

David liet rond de watertoren een kantoorpand bouwen en vestigde daarin zijn kunstuitleenbedrijf Business Art Service, dat inmiddels is verhuisd naar Utrecht. Van dit grijze bedrijfspand staat nu slechts nog een fractie overeind: de meterkast. Die kunnen de technische vakmensen die op het terrein aan het werk zijn goed gebruiken, want de honderdjarige watertoren ondergaat de komende tijd een ware metamorfose.

,,De toren wordt nu stap voor stap ‘afgepeld’”, zegt Bram Polak. Het oorspronkelijke metselwerk wordt teruggebracht met stenen die bijna identitiek zijn aan die waarmee de toren honderd jaar geleden werd gebouwd. Oude art-deco-elementen, zoals de grote raampartijen en ornamenten, uit het originele ontwerp van architect Hendrik Sangster worden zoveel mogelijk teruggebracht.


Impressie van het nieuwe hotel en de gerestaureerde watertoren. © BAAS Architecten


‘Onze toren’

,,Ik vind het geweldig dat ik de toren mag opknappen en een nieuwe toekomst kan geven. Voor mij staat hij symbool voor de bijzondere band met mijn pa. Hij vindt het te gek dat ik dit doe.” En zijn vader is niet de enige, heeft Polak gemerkt. De verbondenheid met de toren ziet hij ook bij lokale vakmensen die momenteel aan het monument werken. ,,Dat geldt trouwens voor veel mensen uit de regio. Ik ben in Raamsdonksveer opgegroeid en soms kom ik maatjes van vroeger tegen. Dan vragen ze vrijwel altijd wat ik toch allemaal aan het doen ben met ‘onze toren’.”

De Veerse Toren wordt na de restauratie het middelpunt van een nieuw hotel: Postillion Hotel Breda-Biesbosch. De nieuwbouw komt aan de andere kant van de afrit die later zal vervallen. Knooppunt Hooipolder gaat immers op de schop. ,,Elf jaar geleden liet Rijkswaterstaat ons weten dat ze een deel van onze grond nodig hebben voor een nieuwe verbindingsboog van de A59 naar de A27. We hebben toen vier jaar lang heel moeilijke gesprekken gevoerd.”

Dat veranderde toen Polak zeven jaar geleden door een ambtenaar van de gemeente Geertruidenberg werd gewezen op de kansen voor de watertoren nu de afrit daar zal verdwijnen. De toren komt daardoor namelijk direct aan het water in het plassengebied te liggen, waar de gemeente natuur en recreatie wil ontwikkelen.

,,Ik zat toen eigenlijk nog steeds in mijn hoofd met ons familiebedrijf, maar de gemeente bracht me op het idee van een horecalocatie. Goede bereikbaarheid, Biesbosch en Efteling in de buurt. En toen wist ik het: de toren moet een hotel worden.” Dat idee wordt nu gerealiseerd, zij het in iets andere vorm. De watertoren wordt het middelpunt van het hotel, los van het nieuwe gedeelte waar geslapen wordt. Het bleek namelijk niet praktisch om in de watertoren hotelkamers te bouwen.


Impressie van het hotel aan knooppunt Hooipolder. © BAAS Architecten.


Skybar in de toren

Er komen bijzondere vergaderzalen in de toren en helemaal bovenin wordt een skybar gebouwd. ,,Als het helder weer is, kun je vanuit de bar heel ver kijken. Je ziet dan bijvoorbeeld de Pagode van de Efteling en Westpoint in Tilburg.”

Vrijdag is op feestelijke wijze de start van de bouw ingeluid. Begin volgend jaar gaat de toren uit de steigers en als alles voorspoedig verloopt, kunnen de eerste gasten in het derde kwartaal van 2026 in het hotel overnachten. Dan zal Bram Polak, ook al blijft hij de eigenaar, de toren toch wat moeten loslaten. ,,Mijn werk aan het hotel houdt op na de oplevering, maar ik blijf voor altijd met deze plek en de toren verbonden.”


De Oostelijke hotelvleugel met de gerestaureerde watertoren. © BAAS Architecten.


‘De perfecte plek voor een hotel’

Postillion Hotel Breda-Biesbosch wordt een viersterrenhotel. ,,Zeg maar gerust ‘vier sterren plus’”, zegt Hans Wibbens, operationeel directeur van Postillion Hotels. ,,Alles is spiksplinternieuw en het hotel vormt een unieke combinatie met de watertoren, waarin de skybar komt.”

Het hotel krijgt 150 kamers, verspreid over drie verdiepingen. ,,De kamers krijgen frisse heldere kleuren, als verwijzing naar het landelijke karakter van de omgeving.” Er komt een groot restaurant en zo’n 4000 vierkante meter aan ruimtes die onder meer gebruikt kunnen worden als congres- en vergaderzalen.


De hotelkamers, vergaderzalen en het restaurant met terras aan het water. © BAAS Architecten.


Ook op het terrein gaat heel wat veranderen. Er komen parkeerplaatsen en een groene buffer. Met kasseien en eiken wordt de historische Napoleonroute zichtbaar gemaakt. Bij het water komt een groot terras. Rond de plas komt een vlonder, zodat mensen langs het water kunnen wandelen.

,,Dit hotel is een mooie toevoeging aan onze portefeuille. De locatie, op de kruising van de A27 en A59, is een perfecte plek. Voor zakelijke gasten én voor toeristen. Je kunt bij ons een fiets huren en je zit zo in de Biesbosch of in de Efteling.”


Het zicht vanaf de naastgelegen Napoleonroute. © BAAS Architecten.


Bekijk dit artikel in BN de Stem